top of page

Niek's Rakija: het verhaal

Bijgewerkt op: 19 mrt.


Als je de Balkan bezoekt, is er één drankje dat als een rode draad door de gehele regio loopt: Rakija!

Rakija is er in ontelbaar veel soorten en maten. In de basis wordt rakija gemaakt door de distillatie van vergiste, organische vruchten. Het wordt vrijwel altijd aangeboden aan gasten, gedronken tijdens lokale festiviteiten of lekker bij de koffie. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur op basis van favoriete vruchtsoort, warme relatie tot de producent (familie/vrienden/buren) of gewoon op basis van smaak/kwaliteit. Mij smaakt hij altijd het beste als ik de makers van de rakija persoonlijk ken :)



Ik ken Pal (links op de foto) en zijn vriendin Vera uit mijn netwerk van vrienden in Novi Sad. Pal was onderdeel van onze bruiloft in 2019 door als lokale gids onze gasten mee te nemen in de geschiedenis van het massieve fort Petrovaradin dat uittorent over de Donau, tegenover Novi Sad. Zo hoorde ik ook dat hij en Vera een fruitgaard met nectarines bezitten, en dat van deze nectarines rakija wordt gemaakt. Ik was meteen enthousiast!



Pal en Vera lichten graag hun passie toe: "Wij zijn Vera Tanasić en Dr. Pal Terek, een echtpaar uit Petrovaradin (Novi Sad), Servië. We zijn eigenaar van een nectarineboomgaard en verzorgen ambachtelijke productie van nectarine rakija. Naast dat Vera een academisch schilder is, en ik een universiteitsprofessor ben, zijn we erg gepassioneerd over onze fruitproductie. Onze boomgaard- en rakijaproductie bevindt zich op de heuvels van de berg/nationaal park Fruška Gora, dicht bij het dorp Bukovac, waar Niek woont.




Wij kiezen ervoor om nectarinefruit te telen omdat het een sappige vrucht is met een hele lekkere geur en heerlijke smaak. Het soort dat wij kweken, Caldesi 2000, wordt beschouwd als een van de meest smaakvolle nectarines van allemaal (zie foto). Het produceren van rakija uit nectarines is echter vrij ongebruikelijk in deze regio. Daarom beschouwen wij onze rakija als vrij uniek omdat hij gemaakt is van puur één soort nectarine, en van kwalitatief hoogstaand fruit dat door ons zelf is geteeld.




Bij het promoten door Niek's Balkan Travel Support van onze regio met haar natuurlijke en authentieke schoonheden, erkende Niek de geneugten van zelfgemaakte rakija, bereid op de traditionele manier. Deze traditionele rakija wordt tot op de dag van vandaag op grote schaal geproduceerd en neemt een prominente positie in in Servische huizen."



Toen ik bij Pal en Vera op bezoek was (foto) vroeg ik of ik voor Balkan Travel Support hun unieke rakija mocht inzetten om Nederlanders letterlijk een persoonlijk en authentiek stukje Balkan te kunnen laten proeven. Ze waren direct enthousiast, en zo geschiedde; Niek's Rakija was geboren!


Uiteraard verdient zo'n mooi product een mooi etiket op het flesje. De getalenteerde ontwerper Goran Jokic (Instagram) heeft me ontzettend goed geholpen, en ik ben erg blij met het eindresultaat (zie bovenaan blog).


Productnaam: Niek's Rakija

Type fruit: Gemaakt van organische nectarines, Caldesi 2000

Oogst- en productiejaar: 2022

Alcoholpercentage: 48-49%

Locatie fruitgaard: Nationaal Park Fruška Gora, dichtbij Bukovac (dorp)

Producenten: Pal Terek & Vera Tanasić te Petrovaradin, Servië


Wil je dit unieke drankje eens proberen? Stuur me dan gewoon een berichtje!


"Živeli!"

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page