top of page

Reisverslag: Teun en Maarten in Albanië en Servië!

Niek heeft samen met ons een gepersonaliseerd reisplan samengesteld, met als uitgangspunt onze behoefte en zijn lokale kennis. Sinds de eerste ontmoeting wisten we dat Niek de juiste persoon voor deze reis zou zijn. Met zijn inzichten en kennis kwam hij op ideeën en met plaatsen waar we zelf niet op zouden zijn gekomen. In het voortraject was hij erg betrokken en na elk contact werd de voorpret alleen maar groter. Hoe dichterbij de heenvlucht kwam, des te enthousiaster wij (en Niek) werden.Na de prettige vlucht landden we in Tirana. Een taxi, fijne B&B, tips om te gaan eten, musea, bars, parken, Niek had ideeën genoeg en we hebben daar een mooie indruk van de stad gekregen in de beperkte tijd die we hadden.


De volgende dag gingen met een lokale gids in zijn privé auto via het pont naar Valbone. Een prachtige reis met fjorden, ongerepte natuur, veel kennis van Erjon (gids) over natuur, geschiedenis en religie kwamen we zeer ontspannen aan in Valbone waar een hele fijne familie ons welkom heette in hun guesthouse.


Vanuit dat guesthouse, met lokale gerechten drankjes en gastvrije mensen, hebben we twee dagen prachtige wandelingen door de Albanese Alpen gemaakt. Zelfs een paar keer de grens met Montenegro overgestoken en door de sneeuw kunnen wandelen. Veel vogels en ook wat reptielen en wat wild gezien.


De derde dagen maakten we de overstap van de Valbone vallei naar Theth. Onze bagage werd netjes (per paard) naar het volgende guesthouse gebracht en ook deze wandeling was onvergetelijk en uniek. Na een ontspannen nacht in Theth wandelen we via de watervallen te naar de Blue Eye waarna we in Nderlysaj overnachten.De volgende ochtend werden we netjes door de opa van de familie naar Shkodër gebracht. Daar wachten onze taxi voor een reis door Montenegro naar Novi Sad, Servië. Niek had ons verrast en een Tesla Model Y geregeld. Vooraf zagen we een beetje op tegen de genoodzaakte reis van een dag in de auto maar op deze manier was het lekker ontspannen en ook de route was op punten adembenemend. Geen snelwegen maar secundaire wegen met mooie vergezichten en goed uitgekiende plek waar we (en de auto) de accu konden laden. ’s Avonds arriveerde we ontspannen in Servië waar we nog tijd hadden we een paar uurtjes te ontspannen.De volgende ochtend stond onze gids Vladimir klaar voor een dagje mountainbike door Fruska Gora National Park. Een hele fijne gast met de lokale kennis van de routes en ook op de hoogte van veel geschiedenis en cultuur over Servië. Ook dit werd, gezien de enorme modder vanwege de vele regenval de afgelopen dagen en miljoenen muggen, een rit om nooit meer te vergeten. Ondanks wat tegenslagen bleef Vladimir positief en hebben we toch een hele dag op de fiets gezeten en zijn we op prachtige plekken en mooie tracks geweest.De laatste twee dagen hebben we in Novi Sad mogen doorbrengen en zelfs via Niek wat locals mogen ontmoeten (en mogen eten, koffie drinken en shotjes Rakija weg tikken). En omdat Niek ook in de buurt was zijn we zelfs even bij hem thuis in Bukovac op de koffie geweest.

In een notendop: een onvergetelijke reis waar Niek zeker zijn steentje aan heeft bijgedragen. Door hem zijn we op plekken geweest die we niet hadden willen missen en hebben we met gidsen en locals echt een stukje cultuur mogen ervaren waardoor we een hele fijne indruk van Albanië en Servië hebben gekregen. Niek, bedankt, houdoe!140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page